NK "DOŠK" • Podvornica 8 • Drniš • 091 508 2035 • kontakt@nkdosk.hr

Od 1919.

NK DOŠK 1919. - 2019. - 100 godina voljenog Kluba

U povodu obilježavanja 100-te obljetnice Nogometnog kluba DOŠK sinoć je u punoj dvorani Glazbene škole u Drnišu održana promocija monografije ‘100 godina voljenog kluba’, autora Davora Gaurine – koja je objavljena povodom velikog jubileja kluba s Podvornice.

Knjiga kronološki prati klupska događanja od 1919. pa sve do 2019. godine. U sebi sadrži fotografije, novinske članke, zapisnike, dokumente a prikupljanje građe za nju trajalo je nekih deset godina.

Rezultat je izdanje od 480 stranica povijesti drniškog nogometnog kluba, čime je spašena od zaborava jedna lijepa i važna povijest, ne samo kluba već i samog grada.

-‘ U monografiji ‘100 godina voljenog kluba’ autor Davor Gaurina navodi kako se nogomet u Drnišu počeo igrati nakon Prvog svjetskog rata 1919. godine a prvi nogometaši bili su braća Vjekoslav i Bruno Milić Štrkalj. Prelaskom iz splitske u šibensku gimnaziju osnovali su športsku grupu Zrinjski u Šibeniku a kad su se vratili kući u Drniš za školske praznike sa sobom su donijeli – loptu’, istaknula je uvodno se obraćajući okupljenima direktorica Radio postaje Drniš Matilda Jelčić Stojaković i dodala:

– ‘Neki od vas možda ne znaju, posebno mlađe generacije, nije sve počelo na čuvenoj Podvornici, tamo DOŠK stanuje od 1933. godine. Nogomet se u svojim počecima u Drnišu igrao na livadama u Petrovom polju, i nije bilo utakmica nego bi se igrači okupljali i natjecali u napucavanju lopte.

Za sva vremena Davor i svi ostali koji su mu ustupili opsežnu građu sačuvali su vaš i naš DOŠK od zaborava.

Knjiga prikazuje sportsku istinu, ona ne ističe nikoga ponaosob, iako su pojedini igrači ostvarili zapaženu karijeru, ali ipak donosi u sebi uglavnom sve one koji su djelić sebe utkali u DOŠK-a.

Dakle knjiga je posvećena klubu, koji je preživio nekoliko ratova i nekoliko država, a autor u njoj vješto i s pravom izbjegava bilo kakvo politiziranje, već interpretaciju vremena i događaja ostavlja samom čitatelju.

Ona u sebi donosi povijest voljenog kluba. Ono što nije zapisano kao da nije ni postojalo, nije samo poznata uzrečica, nego to tako stvarno i jest.

Ja iz nje zaključujem da se klub bez obzira na ponekad teške trenutke u kojima se neminovno nalazio i dijelio tako sudbinu mnogih drugih amaterskih klubova – uvijek nekako uspijevao održati zahvaljujući sportskim zanesenjacima, entuzijastima, lokal patriotima ili kako ih već hoćete nazvati.

Sada imamo neizbrisivi trag djelovanja DOŠK-a, jednog od simbola Drniša.

Brojne drniške obitelji dale su članove kluba, igrače, a zanimljiv je i podatak o nekolicini braće koji su igrali za klub.

Ova sportska literatura sve će vas podsjetiti i na neka lijepa DOŠK-ova vremena, neprežaljene DOŠK-ove Plave noći , ali i na neka manje lijepa vremena, na njegove uspjehe i neuspjehe, ali svi su oni (i neka su) dio sto godina malog kluba, velike tradicije. I na DOŠK-ove navijače koji su bili uz njega i u porazu, i u pobjedi.

Monografija je opsežna i sveobuhvatna i kruna dosadašnjeg DOŠK-ovog djelovanja‘ obrazložila je Jelčić Stojaković.

O knjizi sinoć na predstavljanju autor Davor Gaurina je kazao:

– ‘Izdavač je nogometni klub DOŠK, predstavnik izdavača je Marinko Šindilj predsjednik DOŠK-a, u uredništvu su: Josip Begonja, Tomislav Dželalija, Dragan Radeljak, Jere Barišić i Vlatka Duilo. Drniški omladinski športski klub osnovan je 1919. g. i ima bogatu povijest koja dobrim dijelom prati sudbinu grada Drniša. Prigodom devedesete godišnjice postojanja kluba došlo se na ideju izrade knjige na inicijativu Dragana Radeljaka, i ubrzo sam počeo raditi na prikupljanju građe.

Prve informacije o povijesti kluba pronašao sam u radu Filipa Kulušića (Arhiv Gradskog muzeja Drniš), zatim u radu Dušana Raškovića Šport u Drnišu između dva rata (Povijest športa, br. 91, Zagreb, 1991.)

Uz pomoć dugogodišnjeg igrača i sadašnjeg člana uprave kluba Dragana Radeljaka došao sam do informacije da bi puno podataka i novinskih članaka mogao imati Čedo Andrić. Ubrzo sam i dobio dragocjeni arhivski materijal, fotografije i mnogo korisnih savjeta i preporuka na čemu mu najsrdačnije zahvaljujem. Zatim sam od Stanka Petranovića također dobio dosta starih fotografija i arhivskog materijala. Puno mi je pomogla i Danijela Drezga od koje sam dobio dosta starih obiteljskih fotografija i dokumenata. Veliku pomoć imao sam i od Gabrijela Abramca, tj. od velike su mi vrijednosti bili dokumenti i fotografije iz njegova arhiva, a pomoć sam imao i od Krste Mujana, Jakova Grbeše, Paška Živkovića, Alke Bjedov Strepački, Tomislava Ćurkovića, Jose Jerkovića, Đure Perlića, Ilije Buzova idr. koji su mi također ustupili svoje materijale i fotografije. Također sam važne podatke i novinske članke o posljednjih dvadeset godina dobio sam od Tomislava Ožegovića.

Veliku pomoć za realizaciju ovoga projekta imao sam od strane svojih kolega iz Ogranka Matice hrvatske Drniš koja je platila jedan dio priprema za knjigu, drugi dio je platio Gradski muzej Drniš, a treći je platio klub, ali je zato klub platio tiskanje knjige.

Knjiga je koncipirana kronološki i prati klupska događanja tijekom sezone te plasman na kraju svake sezone. Novinski članci korišteni u knjizi doneseni su u integralnom obliku i nisam se upuštao u analize tekstova pojedinih novinara. Fotografije su minimalno dorađene, a neke su nažalost dosta oštećene.

Klub je djelovao u četiri države iako se naravno nije pomaknuo s mjesta. Osnovan je u Kraljevini Italiji, zatim je dugo djelovao u Kraljevini Jugoslaviji, potom u komunističkoj Jugoslaviji i na kraju u samostalnoj Hrvatskoj. Knjiga se ne bavi igračima i rukovodstvom kluba pojedinačno, iako su neki od njih imali osobito zanimljive sudbine i karijere’, kazao je Davor Gaurina.

Nakon službenog dijela promocije o tome kako je bilo živjeti sa DOŠK-om, svoje zgode i doživljaje ispričali su Ante Vukušić, Joso Jerković, Čedo Andrić, Roko Marin i Vlade Radeljak, svi odreda složni kako je bilo čast igrati za DOŠK-a, spomenuli su se svojih suigrača, trenera, navijača, vremena kada je utakmice na Podvornici pratilo po nekoliko tisuća ljudi, Plave noći, susreta u kultnom hotelu Danica …

Svima koji su pomogli pri izradi monografije uručene su na koncu zahvalnice i plakete.

Obilježavanje 100-te obljetnice DOŠK-a započelo je turnirom djece koji se proteklog vikenda igrao na Podvornici a bit će odigran i memorijalni turnir ‘Krunoslav Goreta Kićo’.

Iz DOŠK-a ujedno najavljuju i Svečanu akademiju koja će se uz prigodni program održati u petak 31. svibnja 2019. u Kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu sa početkom u 19.30 sati.

Dok za nedjelju, 02. lipnja 2019. najavljen je svečani mimohod svih generacija NK DOŠK-a, revijalna utakmica veterana DOŠK-a i veterana Hajduka uz glazbeni program, u Sportskom parku Podvornica od 17:30 sati.

Izvor: Radio Drniš

 • 25 Ožujak 2023

  Plavi vikend

  25.3. [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Janjevo (10:00 h) U ovoj kategoriji uvijek posebno opasni gosti iz Kistanja, vidjet ćemo je li još ostalo "baruta" nakon rapsodije u Tribunju. [TIĆI] DOŠK - Šibenik 2 (11:30 h) 26.3. [...
 • 05 Ožujak 2023

  Prijateljska utakmica

  NOŠK - DOŠK 0:4(Nakić-Alfirević x2, Stanić, Ćaleta) Nakon mnogo godina, odigrali su (skoro pa) imenjaci prijateljski susret i anulirali 'rupe' u rasporedu. Utakmica se igrala na igralištu pored stadiona Stanovi, dom...
 • 27 Veljača 2023

  Rezultati mlađih pionira

  [MLAĐI PIONIRI] DOŠK - Janjevo 4:0(Miljak x2 , Odak x2) Uvertira pred seniorski sraz ove dvije momčadi odigrala se u Drnišu. Iako je roster trenera Antonia Radeljaka bio oslabljen za gotovo pola momčadi, nekoliko Ti...
 • 21 Studeni 2022

  Goropadni DOŠK!

  [SENIORI] Mihovil - DOŠK 1:8(Radeljak, Tomić x4, Nakić-Alfirević, Jurišić x2) Konačno pravo lice naših momaka i prava partija u kojoj se osjetilo da igrači trenera Dujića želi isprat gorak okus poraza iz prošlog kola...
 • 18 Studeni 2022

  Uvjerljivi kadeti

  [KADETI] DOŠK - NK Sabunjar 8:1 Nakon gotovo 3 tjedna pauze, s puno entuzijazma su započeli utakmicu naši kadeti i već od starta nametnuli svoj gard mlađahnoj ekipi Sabunjara. Trener Dujić je pružio priliku svim igr...
 • 17 Studeni 2022

  Furiozna pobjeda pionira

  [PIONIRI] DOŠK - Croatia (T) 8:0(Odak, Softić x3, D. Čupić, K. Marin x2, Leontić) Vjerojatno prvi susret s Podvornicom, mladim momcima iz Turnja neće ostat u dobrom sjećanju jer je kombinirana momčad Martina Tarle na...
 • 15 Studeni 2022

  Tjedni pregled rezultata omladinskog pogona

  [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Vodice 0:10Uh, nezgodan rezultat, sreća što ga se naši početnici neće sjećati nakon iduće pobjede. Čestitke gostima. [TIĆI] DOŠK - Janjevo 3:1(Tomić, Aleksić, Miljak) Derbi kola u kojem su igrači ...
 • 13 Studeni 2022

  Prvi poraz seniora

  [SENIORI] Rudar - DOŠK 2:1(Radeljak) Jako malo su danas gledatelji mogli vidjeti na susjedskom susretu u kojem su s(p)retniji domaćini nakon dva rana zgoditka došli u vodstvo te isto svim sredstvima čuvali do kraja. ...
 • 08 Studeni 2022

  Remi na otoku

  [PIONIRI] NŠK Sv. Mihovil - DOŠK 3:3(Dunkić, Bukarica, N., Kontić) Zanimljiva utakmica na pitoresknom igralištu u Sutomišćici (Pašman) u kojoj su naši po običaju imali inicijativu, međutim, isključivo individualnom k...
 • 04 Studeni 2022

  Prijateljska utakmica na Unešiću

  [SENIORI] Zagora - DOŠK 4:2 U prekrasnom ambijentu Borovišta (reflektori), zanimljivoj utakmici, naši seniori su konačno odradili normalnu utakmicu (iako se ne broje bodovi), gdje se vidjelo da bi pojačanja (Ćaleta, ...
 • 04 Studeni 2022

  Trofej putuje na Šubićevac

  [FINALE KUPA NSŠKŽ - PIONIRI] DOŠK - Šibenik 0:2 Pravi nogometni spektakl doveli su naši pioniri ljubiteljima nogometa u prekrasno drniško poslijepodne. Navijanje, bubnjevi, pune tribine su nažalost bile previše za ...
 • 30 Listopad 2022

  Tjedni pregled rezultata omladinskog pogona

  [ŠPIGETIĆI] Dinara - DOŠK 0:7(Leontić x3) Iako uvijek ponavljamo, u ovoj kategoriji je najbitnija zabava, druženje, upoznavanje s nogometom, međutim, uvijek je lijepo vratit se iz Knina s bodovima (pogotovo ovako dom...

Podvornica 8
22320 Drniš

091 508 2035

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

© 2022 NK "DOŠK", Podvornica 8, 22320 Drniš.

Sva prava pridržana. Izjava o kolačićima.

Izrada, hosting i održavanje desk.hr