Skip to main content

NK "DOŠK" • Podvornica 8 • Drniš • kontakt@nkdosk.hr

Od 1919.

NK DOŠK 1919. - 2019. - 100 godina voljenog Kluba

U povodu obilježavanja 100-te obljetnice Nogometnog kluba DOŠK sinoć je u punoj dvorani Glazbene škole u Drnišu održana promocija monografije ‘100 godina voljenog kluba’, autora Davora Gaurine – koja je objavljena povodom velikog jubileja kluba s Podvornice.

Knjiga kronološki prati klupska događanja od 1919. pa sve do 2019. godine. U sebi sadrži fotografije, novinske članke, zapisnike, dokumente a prikupljanje građe za nju trajalo je nekih deset godina.

Rezultat je izdanje od 480 stranica povijesti drniškog nogometnog kluba, čime je spašena od zaborava jedna lijepa i važna povijest, ne samo kluba već i samog grada.

-‘ U monografiji ‘100 godina voljenog kluba’ autor Davor Gaurina navodi kako se nogomet u Drnišu počeo igrati nakon Prvog svjetskog rata 1919. godine a prvi nogometaši bili su braća Vjekoslav i Bruno Milić Štrkalj. Prelaskom iz splitske u šibensku gimnaziju osnovali su športsku grupu Zrinjski u Šibeniku a kad su se vratili kući u Drniš za školske praznike sa sobom su donijeli – loptu’, istaknula je uvodno se obraćajući okupljenima direktorica Radio postaje Drniš Matilda Jelčić Stojaković i dodala:

– ‘Neki od vas možda ne znaju, posebno mlađe generacije, nije sve počelo na čuvenoj Podvornici, tamo DOŠK stanuje od 1933. godine. Nogomet se u svojim počecima u Drnišu igrao na livadama u Petrovom polju, i nije bilo utakmica nego bi se igrači okupljali i natjecali u napucavanju lopte.

Za sva vremena Davor i svi ostali koji su mu ustupili opsežnu građu sačuvali su vaš i naš DOŠK od zaborava.

Knjiga prikazuje sportsku istinu, ona ne ističe nikoga ponaosob, iako su pojedini igrači ostvarili zapaženu karijeru, ali ipak donosi u sebi uglavnom sve one koji su djelić sebe utkali u DOŠK-a.

Dakle knjiga je posvećena klubu, koji je preživio nekoliko ratova i nekoliko država, a autor u njoj vješto i s pravom izbjegava bilo kakvo politiziranje, već interpretaciju vremena i događaja ostavlja samom čitatelju.

Ona u sebi donosi povijest voljenog kluba. Ono što nije zapisano kao da nije ni postojalo, nije samo poznata uzrečica, nego to tako stvarno i jest.

Ja iz nje zaključujem da se klub bez obzira na ponekad teške trenutke u kojima se neminovno nalazio i dijelio tako sudbinu mnogih drugih amaterskih klubova – uvijek nekako uspijevao održati zahvaljujući sportskim zanesenjacima, entuzijastima, lokal patriotima ili kako ih već hoćete nazvati.

Sada imamo neizbrisivi trag djelovanja DOŠK-a, jednog od simbola Drniša.

Brojne drniške obitelji dale su članove kluba, igrače, a zanimljiv je i podatak o nekolicini braće koji su igrali za klub.

Ova sportska literatura sve će vas podsjetiti i na neka lijepa DOŠK-ova vremena, neprežaljene DOŠK-ove Plave noći , ali i na neka manje lijepa vremena, na njegove uspjehe i neuspjehe, ali svi su oni (i neka su) dio sto godina malog kluba, velike tradicije. I na DOŠK-ove navijače koji su bili uz njega i u porazu, i u pobjedi.

Monografija je opsežna i sveobuhvatna i kruna dosadašnjeg DOŠK-ovog djelovanja‘ obrazložila je Jelčić Stojaković.

O knjizi sinoć na predstavljanju autor Davor Gaurina je kazao:

– ‘Izdavač je nogometni klub DOŠK, predstavnik izdavača je Marinko Šindilj predsjednik DOŠK-a, u uredništvu su: Josip Begonja, Tomislav Dželalija, Dragan Radeljak, Jere Barišić i Vlatka Duilo. Drniški omladinski športski klub osnovan je 1919. g. i ima bogatu povijest koja dobrim dijelom prati sudbinu grada Drniša. Prigodom devedesete godišnjice postojanja kluba došlo se na ideju izrade knjige na inicijativu Dragana Radeljaka, i ubrzo sam počeo raditi na prikupljanju građe.

Prve informacije o povijesti kluba pronašao sam u radu Filipa Kulušića (Arhiv Gradskog muzeja Drniš), zatim u radu Dušana Raškovića Šport u Drnišu između dva rata (Povijest športa, br. 91, Zagreb, 1991.)

Uz pomoć dugogodišnjeg igrača i sadašnjeg člana uprave kluba Dragana Radeljaka došao sam do informacije da bi puno podataka i novinskih članaka mogao imati Čedo Andrić. Ubrzo sam i dobio dragocjeni arhivski materijal, fotografije i mnogo korisnih savjeta i preporuka na čemu mu najsrdačnije zahvaljujem. Zatim sam od Stanka Petranovića također dobio dosta starih fotografija i arhivskog materijala. Puno mi je pomogla i Danijela Drezga od koje sam dobio dosta starih obiteljskih fotografija i dokumenata. Veliku pomoć imao sam i od Gabrijela Abramca, tj. od velike su mi vrijednosti bili dokumenti i fotografije iz njegova arhiva, a pomoć sam imao i od Krste Mujana, Jakova Grbeše, Paška Živkovića, Alke Bjedov Strepački, Tomislava Ćurkovića, Jose Jerkovića, Đure Perlića, Ilije Buzova idr. koji su mi također ustupili svoje materijale i fotografije. Također sam važne podatke i novinske članke o posljednjih dvadeset godina dobio sam od Tomislava Ožegovića.

Veliku pomoć za realizaciju ovoga projekta imao sam od strane svojih kolega iz Ogranka Matice hrvatske Drniš koja je platila jedan dio priprema za knjigu, drugi dio je platio Gradski muzej Drniš, a treći je platio klub, ali je zato klub platio tiskanje knjige.

Knjiga je koncipirana kronološki i prati klupska događanja tijekom sezone te plasman na kraju svake sezone. Novinski članci korišteni u knjizi doneseni su u integralnom obliku i nisam se upuštao u analize tekstova pojedinih novinara. Fotografije su minimalno dorađene, a neke su nažalost dosta oštećene.

Klub je djelovao u četiri države iako se naravno nije pomaknuo s mjesta. Osnovan je u Kraljevini Italiji, zatim je dugo djelovao u Kraljevini Jugoslaviji, potom u komunističkoj Jugoslaviji i na kraju u samostalnoj Hrvatskoj. Knjiga se ne bavi igračima i rukovodstvom kluba pojedinačno, iako su neki od njih imali osobito zanimljive sudbine i karijere’, kazao je Davor Gaurina.

Nakon službenog dijela promocije o tome kako je bilo živjeti sa DOŠK-om, svoje zgode i doživljaje ispričali su Ante Vukušić, Joso Jerković, Čedo Andrić, Roko Marin i Vlade Radeljak, svi odreda složni kako je bilo čast igrati za DOŠK-a, spomenuli su se svojih suigrača, trenera, navijača, vremena kada je utakmice na Podvornici pratilo po nekoliko tisuća ljudi, Plave noći, susreta u kultnom hotelu Danica …

Svima koji su pomogli pri izradi monografije uručene su na koncu zahvalnice i plakete.

Obilježavanje 100-te obljetnice DOŠK-a započelo je turnirom djece koji se proteklog vikenda igrao na Podvornici a bit će odigran i memorijalni turnir ‘Krunoslav Goreta Kićo’.

Iz DOŠK-a ujedno najavljuju i Svečanu akademiju koja će se uz prigodni program održati u petak 31. svibnja 2019. u Kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu sa početkom u 19.30 sati.

Dok za nedjelju, 02. lipnja 2019. najavljen je svečani mimohod svih generacija NK DOŠK-a, revijalna utakmica veterana DOŠK-a i veterana Hajduka uz glazbeni program, u Sportskom parku Podvornica od 17:30 sati.

Izvor: Radio Drniš

 • 09 Svibanj 2024

  Potez tjedna - 15/2024 - Mladen Bukarica (pioniri)

  Prvi se pamte, tako i prva trenerska pobjeda u (nadamo se u dugoj i uspješnoj) karijeri novog trenera pionira i nekadašnjeg golgetera (Rudara, DOŠK-a, Zagore, Vala, Vodica..) Mladena Bukarice, koji je prihvatio izazov...
 • 04 Svibanj 2024

  Potez tjedna - SuperSport

  Potez posljednja dva tjedna je definitivno novi "igrač" među vratnicama Podvornice, nova traktorska kosilica koju je donirala tvrtka SuperSport, odnosno član UO g. Goran Đurić. Hvala ljudima dobre volje koji su zaslu...
 • 07 Travanj 2024

  Potez tjedna 13/2024 - Špigetići

  U vremenima kada su roditelji (pre)zaštitnički nastrojeni prema svojoj djeci, vrijedi spomenuti naše najmlađe natjecatelje koji su usprkos lošem vremenu odlučili konzumirati nogomet po kišom natopljenom terenu i zapal...
 • 18 Ožujak 2024

  Potez tjedna 12/2024 - Antonio Radeljak (seniori)

  Ovog tjedna, potez tjedna dolazi također s nogometnog terena, međutim, za malo drugačije postignuće. Naime, Antonio Radeljak, kapetan (oporavlja se od teške ozljede koljena), pomoćni trener seniora, glavni trener "Tić...
 • 18 Ožujak 2024

  Pregled rezultata omladinskog pogona

  [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Janjevo 2:0(Aleksić x2) Nakon dugo vrimena, odigrali su naši najmlađi natjecatelji zrelu utakmicu koja je rezultirala pobjedom protiv jako dobre momčadi Janjeva. Trener Pilić može biti zadovoljan s...
 • 13 Ožujak 2024

  Potez tjedna 11/2024 - Ante Brajković (seniori)

  Nagrada za potez prošlog tjedna ide "mladiću" u najboljim godinama, koji svojim profesionalizmom i pozitivnim stavom može biti primjer svim mladićima, budući uz sve svoje obveze stigne na svaki trening i svaku utakmic...
 • 06 Ožujak 2024

  Potez tjedna 10/2024 - Andrija Hrga (stariji pioniri/kadeti)

  Andrija Hrga, vratar starijih pionira, koji je prinudno stao između vratnica kadeta, zaslužuje mjesto u rubrici "potez tjedna" zbog nesvakidašnjeg zgoditka. Naime, stasiti Andrija je ispucao loptu sa svog 16-erca tol...
 • 04 Prosinac 2023

  3. Doškova plava noć

  Prva, druga, treća... e, treća već čini tradiciju, tako da nakon ove više nema natrag. Sinoć se u dvorani hotela "Ivan", koji se nalazi u sklopu resorta Amadria Park, okupilo više od 170 Drnišana i njihovih prijatelj...
 • 04 Prosinac 2023

  Rezultati omladinskog pogona

  [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Sebenico City 0:5 Po vjetrovitom vremenu, igrači Sebenico Citya su pokazali zašto se bore za sami vrh tablice i nadvisili naše početnike uvjerljivim rezultatom. Ovom utakmicom, završava polusezona ...
 • 04 Prosinac 2023

  Polusezona zaključena pobjedom!

  [SENIORI] NK Mihovil - DOŠK 2:4(Stanić, Jelić, Jurišić, Bitunjac) Uraganski su igrači Martina Tarle otvorili utakmicu te vrlo rano došli do dva gola prednosti da bi utakmicu zaključili početkom drugog poluvremena. Ul...
 • 27 Studeni 2023

  Rezultati omladinskog pogona

  Visoki porazi obilježili vikend. [ŠPIGETIĆI] Šibenik - DOŠK 14:0 Raspoloženi domaćin i izostanci nekoliko važnih igrača, rezultirali su visokim porazom, no u ovoj kategoriji je to manje bitno, važno je da se stječe ...
 • 20 Studeni 2023

  Stankovci izvukli povijesni bod!

  [SENIORI] DOŠK - Croatia (S) 0:0 Težak teren, borbeni gosti, neprecizni domaćin i dva crvena kartona za 'narančaste' iz Stankovaca. Ukratko, ali najbitnije je da su velika dva boda izgubljena u utrci 3 kluba, sad tre...