Skip to main content

NK "DOŠK" • Podvornica 8 • Drniš • kontakt@nkdosk.hr

Od 1919.

NK DOŠK 1919. - 2019. - 100 godina voljenog Kluba

U povodu obilježavanja 100-te obljetnice Nogometnog kluba DOŠK sinoć je u punoj dvorani Glazbene škole u Drnišu održana promocija monografije ‘100 godina voljenog kluba’, autora Davora Gaurine – koja je objavljena povodom velikog jubileja kluba s Podvornice.

Knjiga kronološki prati klupska događanja od 1919. pa sve do 2019. godine. U sebi sadrži fotografije, novinske članke, zapisnike, dokumente a prikupljanje građe za nju trajalo je nekih deset godina.

Rezultat je izdanje od 480 stranica povijesti drniškog nogometnog kluba, čime je spašena od zaborava jedna lijepa i važna povijest, ne samo kluba već i samog grada.

-‘ U monografiji ‘100 godina voljenog kluba’ autor Davor Gaurina navodi kako se nogomet u Drnišu počeo igrati nakon Prvog svjetskog rata 1919. godine a prvi nogometaši bili su braća Vjekoslav i Bruno Milić Štrkalj. Prelaskom iz splitske u šibensku gimnaziju osnovali su športsku grupu Zrinjski u Šibeniku a kad su se vratili kući u Drniš za školske praznike sa sobom su donijeli – loptu’, istaknula je uvodno se obraćajući okupljenima direktorica Radio postaje Drniš Matilda Jelčić Stojaković i dodala:

– ‘Neki od vas možda ne znaju, posebno mlađe generacije, nije sve počelo na čuvenoj Podvornici, tamo DOŠK stanuje od 1933. godine. Nogomet se u svojim počecima u Drnišu igrao na livadama u Petrovom polju, i nije bilo utakmica nego bi se igrači okupljali i natjecali u napucavanju lopte.

Za sva vremena Davor i svi ostali koji su mu ustupili opsežnu građu sačuvali su vaš i naš DOŠK od zaborava.

Knjiga prikazuje sportsku istinu, ona ne ističe nikoga ponaosob, iako su pojedini igrači ostvarili zapaženu karijeru, ali ipak donosi u sebi uglavnom sve one koji su djelić sebe utkali u DOŠK-a.

Dakle knjiga je posvećena klubu, koji je preživio nekoliko ratova i nekoliko država, a autor u njoj vješto i s pravom izbjegava bilo kakvo politiziranje, već interpretaciju vremena i događaja ostavlja samom čitatelju.

Ona u sebi donosi povijest voljenog kluba. Ono što nije zapisano kao da nije ni postojalo, nije samo poznata uzrečica, nego to tako stvarno i jest.

Ja iz nje zaključujem da se klub bez obzira na ponekad teške trenutke u kojima se neminovno nalazio i dijelio tako sudbinu mnogih drugih amaterskih klubova – uvijek nekako uspijevao održati zahvaljujući sportskim zanesenjacima, entuzijastima, lokal patriotima ili kako ih već hoćete nazvati.

Sada imamo neizbrisivi trag djelovanja DOŠK-a, jednog od simbola Drniša.

Brojne drniške obitelji dale su članove kluba, igrače, a zanimljiv je i podatak o nekolicini braće koji su igrali za klub.

Ova sportska literatura sve će vas podsjetiti i na neka lijepa DOŠK-ova vremena, neprežaljene DOŠK-ove Plave noći , ali i na neka manje lijepa vremena, na njegove uspjehe i neuspjehe, ali svi su oni (i neka su) dio sto godina malog kluba, velike tradicije. I na DOŠK-ove navijače koji su bili uz njega i u porazu, i u pobjedi.

Monografija je opsežna i sveobuhvatna i kruna dosadašnjeg DOŠK-ovog djelovanja‘ obrazložila je Jelčić Stojaković.

O knjizi sinoć na predstavljanju autor Davor Gaurina je kazao:

– ‘Izdavač je nogometni klub DOŠK, predstavnik izdavača je Marinko Šindilj predsjednik DOŠK-a, u uredništvu su: Josip Begonja, Tomislav Dželalija, Dragan Radeljak, Jere Barišić i Vlatka Duilo. Drniški omladinski športski klub osnovan je 1919. g. i ima bogatu povijest koja dobrim dijelom prati sudbinu grada Drniša. Prigodom devedesete godišnjice postojanja kluba došlo se na ideju izrade knjige na inicijativu Dragana Radeljaka, i ubrzo sam počeo raditi na prikupljanju građe.

Prve informacije o povijesti kluba pronašao sam u radu Filipa Kulušića (Arhiv Gradskog muzeja Drniš), zatim u radu Dušana Raškovića Šport u Drnišu između dva rata (Povijest športa, br. 91, Zagreb, 1991.)

Uz pomoć dugogodišnjeg igrača i sadašnjeg člana uprave kluba Dragana Radeljaka došao sam do informacije da bi puno podataka i novinskih članaka mogao imati Čedo Andrić. Ubrzo sam i dobio dragocjeni arhivski materijal, fotografije i mnogo korisnih savjeta i preporuka na čemu mu najsrdačnije zahvaljujem. Zatim sam od Stanka Petranovića također dobio dosta starih fotografija i arhivskog materijala. Puno mi je pomogla i Danijela Drezga od koje sam dobio dosta starih obiteljskih fotografija i dokumenata. Veliku pomoć imao sam i od Gabrijela Abramca, tj. od velike su mi vrijednosti bili dokumenti i fotografije iz njegova arhiva, a pomoć sam imao i od Krste Mujana, Jakova Grbeše, Paška Živkovića, Alke Bjedov Strepački, Tomislava Ćurkovića, Jose Jerkovića, Đure Perlića, Ilije Buzova idr. koji su mi također ustupili svoje materijale i fotografije. Također sam važne podatke i novinske članke o posljednjih dvadeset godina dobio sam od Tomislava Ožegovića.

Veliku pomoć za realizaciju ovoga projekta imao sam od strane svojih kolega iz Ogranka Matice hrvatske Drniš koja je platila jedan dio priprema za knjigu, drugi dio je platio Gradski muzej Drniš, a treći je platio klub, ali je zato klub platio tiskanje knjige.

Knjiga je koncipirana kronološki i prati klupska događanja tijekom sezone te plasman na kraju svake sezone. Novinski članci korišteni u knjizi doneseni su u integralnom obliku i nisam se upuštao u analize tekstova pojedinih novinara. Fotografije su minimalno dorađene, a neke su nažalost dosta oštećene.

Klub je djelovao u četiri države iako se naravno nije pomaknuo s mjesta. Osnovan je u Kraljevini Italiji, zatim je dugo djelovao u Kraljevini Jugoslaviji, potom u komunističkoj Jugoslaviji i na kraju u samostalnoj Hrvatskoj. Knjiga se ne bavi igračima i rukovodstvom kluba pojedinačno, iako su neki od njih imali osobito zanimljive sudbine i karijere’, kazao je Davor Gaurina.

Nakon službenog dijela promocije o tome kako je bilo živjeti sa DOŠK-om, svoje zgode i doživljaje ispričali su Ante Vukušić, Joso Jerković, Čedo Andrić, Roko Marin i Vlade Radeljak, svi odreda složni kako je bilo čast igrati za DOŠK-a, spomenuli su se svojih suigrača, trenera, navijača, vremena kada je utakmice na Podvornici pratilo po nekoliko tisuća ljudi, Plave noći, susreta u kultnom hotelu Danica …

Svima koji su pomogli pri izradi monografije uručene su na koncu zahvalnice i plakete.

Obilježavanje 100-te obljetnice DOŠK-a započelo je turnirom djece koji se proteklog vikenda igrao na Podvornici a bit će odigran i memorijalni turnir ‘Krunoslav Goreta Kićo’.

Iz DOŠK-a ujedno najavljuju i Svečanu akademiju koja će se uz prigodni program održati u petak 31. svibnja 2019. u Kazališnoj dvorani Ivana Meštrovića u Drnišu sa početkom u 19.30 sati.

Dok za nedjelju, 02. lipnja 2019. najavljen je svečani mimohod svih generacija NK DOŠK-a, revijalna utakmica veterana DOŠK-a i veterana Hajduka uz glazbeni program, u Sportskom parku Podvornica od 17:30 sati.

Izvor: Radio Drniš

 • 11 Srpanj 2023

  [SKUPŠTINA KLUBA] Goreta predao "štafetu" Ćevidu

  Jučer je u klubu održana izvanredna Skupština NK DOŠK na kojoj su između ostalog potvrđene neke kuloarske priče ali u potpuno drugačijem kontekstu, kontekstu tolerancije i međusobnog uvažavanja. Naime, nakon 3,5 godi...
 • 27 Lipanj 2023

  Kvalifikacije za popunu 3. NL - jug

  DOŠK - Omiš 2:2(Brajković, Maleš) Nažalost, s zadnjim sudačkim zviždukom, završio je i san o 3. NL - jug, bar za ovu godinu. Nakon pasivnog poluvremena s obje strane, u drugom poluvremenu, dekoncentracija u prekidu,...
 • 11 Lipanj 2023

  VIII. Memorijalni turnir Krunoslav "Kićo" Goreta

  Pala je zavjesa na kulisu jednog od originalnijih turnira u Dalmaciji, možda i šire. Bilo je svega u ova dva dana, kataklizmičkih poplava, prekrasnih poteza, napetosti ali nažalost i ozljeda (igraču Velebita želimo št...
 • 23 Svibanj 2023

  Rezultati omladinskog pogona

  [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Mihovil 2:2(Leontić, Aleksić) [TIĆI] DOŠK - Vodice 5:1(Višić Š.) [TIĆI] DOŠK - Vodice II 2:1(Tomić, Bušić-Šontić) [MLAĐI PIONIRI] Janjevo - DOŠK 5:1 [STARIJI PIONIRI] DOŠK - Sv. Mihovil 4:0(S...
 • 13 Svibanj 2023

  Oproštaj kadeta od borbe za drugo mjesto

  Srijeda, 10.5.[KADETI] DOŠK - Vodice 1:1(Čupić L.) Izjednačena utakmica nakon koje ostaje dojam kako su naši kadeti mogli do sva tri boda samo da je bilo malo više koncentracije i raspoloženih igrača poput Luke Gojče...
 • 30 Travanj 2023

  Seniori rutinski kroz Tribunj

  [SENIORI] Mladost (T) - DOŠK 0:4(Palić, Tomić x2, Barišić) Iz krajnosti u krajnost! Nakon mjesec dana pauze (u jeku prvenstva), naši seniori su se odjednom našli u europskom ritmu pa su nakon velike pobjede u srijedu...
 • 24 Travanj 2023

  Pregled rezultata proteklog vikenda

  [ŠPIGETIĆI] DOŠK - Dinara 4:1 Zanimljivo i pozitivom ispunjeno subotnje prijepodne, imali su najmlađi natjecatelji koji su u odmjeravanju snaga s gostima iz Knina bili uspješniji. Međutim, jednako važan susret odigr...
 • 15 Travanj 2023

  EU ritam Radeljakovih "tića"

  Srijeda[TIĆI] DOŠK - Šibenik 1:5(Aleksić K.) Subota[TIĆI] SOŠK - DOŠK 0:4(Miljak M. x2, Vukušić A., autogol) Iskoristili su naši Tići uskršnje praznike te odigrali dvije utakmice s različitim ishodima. U prvom s...
 • 15 Travanj 2023

  Poraz kadeta u Gospiću

  [KADETI] Gospić 91 - DOŠK 4:1(Nakić-Alfirević - 11m) Prije osam sati su kadeti "isplovili" iz Drniša put ličke metropole u nadi da mogu nastaviti pozitivan niz i uključiti se u borbu za drugo mjesto. Nažalost, impres...
 • 12 Travanj 2023

  Na Podvornici postavljene reklame naših sponzora

  Nakon dugo vremena, konačno su i prve reklame zablistale na legendarnoj Podvornici. Nadamo se kako će i ostali sugrađani / poslovni subjekti prepoznati silni entuzijazam i ambiciju koju pokazuju ljudi iz Uprave i Sku...
 • 08 Travanj 2023

  Pregled rezultata omladinskog pogona

  [PIONIRI] DOŠK - Zara 2:2(Alduk, Dunkić) Očito su obje ekipe puno razmišljale o ovoj utakmici jer je susret jedne U-15 kategorije obilovao svime čega se ne bi posramile i starije dobne kategorije - motivom, energijom...
 • 01 Travanj 2023

  Pregled rezultata proteklog vikenda

  [MLAĐI PIONIRI] DOŠK - Šibenik 0:7 Držali su se prvo poluvijeme naši mlađi pioniri u egalu, da bi ipak drugo poluvrijeme došla do izražaja kvaliteta i širina klupe "narančastih". Nema veze, dobro je ponekad ukrstiti ...